Jäsenten KESÄRETKI 10.8.2024 Ateneumiin
Kesäretki järjestetään lauantaina 10.8.2024. Jäsenet lähtevät yhteiskuljetuksella aamulla ja paluu illalla.
Jäsenet ovat saaneet sähköpostiinsa ilmoittautumisohjeet (4.7.2024). Yksityiskohdat sovitaan lähtijöiden kanssa.
Ateneumin tarina
Ateneum on ollut taiteen koti jo vuodesta 1888. Monet taiteen suomalaiset suurnimet ovat opiskelleet rakennuksessa, jossa opetus jatkui vielä 1980-luvulle asti.
Tänäkin päivänä Ateneum on elävä taidetalo, joka kutsuu näyttelyiden lisäksi ajattelua sytyttäviin tapahtumiin.
Arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema uusrenessanssirakennus valmistui 1887. Yleisölle se avautui 13. lokakuuta 1888. Ateneumin pääjulkisivun veistoskoristelu on kuvakertomus, jonka kantavana ajatuksena on kuvataiteiden ja taideteollisuuden keskinäinen tasa-arvo ja sopusointu.
Keskeinen teema on myös Suomen taiteen ja arkkitehtuurin liittyminen länsimaisen taiteen perinteeseen.
Ateneumin taidemuseossa pääsee tutustumaan maan vanhimpaan ja laajimpaan taidekokoelmaan. Rakennus itsessään on jo elämys. Arkkitehti Theodor Höijerin suunnitteleman rakennuksen vihkiäisiä vietettiin marraskuussa 1887, mutta Ateneumin taidekokoelman ja museotoiminnan perusta oli luotu jo vuosikymmeniä aiemmin.
Vuonna 1846 perustetun Suomen Taideyhdistyksen tehtävä oli käynnistää maan taide-elämän perustoiminnot – taidekoulutus ja näyttelytoiminta.
"Miljoonapalatsiksi" kutsuttu rakennushanke herätti aikalaisissa kiinnostusta, mutta myös vastustusta. Suunnitelman taustalla oli estetiikan professori Carl Gustaf Estlanderin ajatus yhdestä yhteisestä taiteiden talosta, jossa kuvataiteet ja taideteollisuus kukoistaisivat rinnakkain.
Ateneum-rakennuksessa toimivatkin aluksi niin Suomen Taideyhdistyksen kokoelmat ja piirustuskoulu kuin Taideteollisuusyhdistyksen kokoelmat ja koulu.